Sunday, October 12, 2014

Græsk sangstjerne fylder 80 - og turnerer stadig - Politiken.dk


Kan hænde, at unge mennesker i vore dage præsenteret for navnet Nana Mouskouri vil mene, at det er navnet på en græsk middagsret.


For det er nogen tid siden, verden for alvor hørte noget fra den hellenske sangerinde, der allerede i den tidlige alder af seks år udviste et så stort musikalsk talent, at hendes far var overbevist om, at hun nok skulle blive noget ved musikken.


LÆS OGSÅGræsk sangstjerne siger farvel til sine fans


Mouskouri havde sin største musikalske periode i 1960’erne og 1970’erne; hun er godt nok stadig aktiv, men har ved siden af musikken også brugt sin energi på velgørenhedspolitik som Unicef-ambassadør, et hverv, hun overtog efter ingen ringere end Audrey Hepburn, da denne døde i 1993.


Hvis svesken skal på disken, så hører det med til historien, at Nana Mouskouri hører til den ende af skalaen, hvor kun kunstnere som Elvis Presley, The Beatles, Michael Jackson og Elton John kan være med. Mere end 300 millioner plader har hun solgt i løbet af sin karriere.


Den hvide Fitzgerald


Hun kom på musikkonservatoriet i Athen, hvor hun studerede sang. Og hun havde lagt i ovnen til en karriere som operasangerinde; hendes fuldtonede mørke stemme gjorde hende til kandidat til mezzopartier.
Hun tog hyre på en natklub, hvor hun blev kendt som den hvide Ella Fitzgerald


Henrik Palle
Men efter en del år på konservatoriet blev hun via nogle venner viklet ind i noget jazz. Og så var det ellers farvel og godnat til titelrollen i Bizets ’Carmen’ og stykket som Dalila i Saint-Saëns ’Samson og Dalila’.


For da hendes strenge mandlige sanglærer på konservatoriet fandt ud af, hvad hans elev havde gang i om aftenen, satte han foden ned, så hun ikke kunne tage afgangseksamen. Til det sagde hun pyt, selv om hun faktisk havde indøvet repertoiret til sin afsluttende optræden.


LÆS OGSÅ Tysklands store efterkrigsforfatter Siegfried Lenz er død


Hun tog hyre på en natklub, hvor hun hurtigt blev kendt som en hvid version af Ella Fitzgerald. Her blev hun bemærket af komponisten Manos Hadjidakis, der tilbød sine talenter.


Og i 1959 vandt hun en konkurrence med hans sang ’Kapou Iparchi I Agapi Mou’ med tekst af lyrikeren Nikos Gatsos. Året efter var hun der igen med mere af Hadjidakis’ materiale, hvilket resulterede i en pladekontrakt med det franske plademærke Fontana.


Turnerer stadig


Internationalt skete der noget, da Mouskouri mødte komponisten og arrangøren Quincy Jones, som fik hende til New York i 1962. Her indspillede hun lp’en ’The Girl From Greece Sings’, og hendes fortolkninger af en perlerække af standards, blandt andet Jerome Kerns ’Smoke Gets In Your Eyes’ og Harry Nobles ’Hold Me, Thrill Me, Kiss Me’, blev en succes.
Nana Mouskouri hører til den ende af skalaen, hvor kun kunstnere som Elvis Presley, The Beatles, Michael Jackson og Elton John kan være med


Henrik Palle
Året efter flyttede hun til Paris og stillede desuden op til det internationale melodigrandprix for Luxembourg med sangen ’A Force De Prier’. Som bekendt vandt den ikke, det gjorde det danske bidrag ’Dansevise’, men den fik en ottendeplads og blev et hit i radioen.


I 1967 indspillede hun – efter at have lavet plade og været på turne med Harry Belafonte i USA – i Frankrig ’Le Jour Ou La Colombe’, som gjorde hende til kæmpe stjerne.


Hun fik sendetid i fjernsynet, scorede den ene hitlisteplacering efter den anden og gav koncerter i Japan på linje med Deep Purple og Bob Dylan.


LÆS OGSÅDopingjægeren Bengt Saltin er død


I sit firsindstyvende år er hun på tourne under overskriften ’Happy Birthday Tour’, og hun udgav så sent som i 2012 cd’en ’Nana Mouskouri & Friends’ – for at det ikke skal være løgn i fire versioner med tekster på henholdsvis græsk, fransk, tysk og engelsk. Og hun har sit trofaste publikum, der slet ikke kan få nok.


Hun har udgivet indtil flere erindringsbøger om et langt liv, der ud over sang og musik har budt på to ægteskaber og to børn. Hun er bosat i Schweiz med sin husbond nummer to, André Chapelle.
Source:


http://ift.tt/1D4C9Sl


The Late News from http://ift.tt/1dkHZFp